CSOK Plusz hitel

2023.12.20.

A CSOK Plusz hitel alapfeltétele a gyermekvállalás.

Így azok a házaspárok nem jogosultak a kamattámogatott hitelre,

  • akiknek nincs gyermekük és nem is terveznek gyermeket vállalni, vagy
  • már vannak gyemekeik és nem szeretnének további gyermeket.

Gyermekvállalásal az alábbi összegek érhetőek el:

  • egy gyermeket vállaló, még gyermektelen házaspárok: maximum 15 millió Ft
  • két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők: maximum 30 millió Ft
  • egy gyermeket vállaló egygyermekesek: maximum 30 millió Ft
  • három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők: maximum 50 millió Ft
  • két gyermeket vállaló egygyermekesek: maximum 50 millió Ft
  • egy gyermeket vállaló többgyermekesek: maximum 50 millió Ft

összegű hitelt igényelhetnek.

A gyermekvállalás örökbefogadással is teljesíthető.

 

A lakás hasznos alapterületének el kell érnie az alábbi méreteket:

   Lakás                 


Egylakásos
lakóépület

1 gyermek 40 m2 70 m2

2 gyermek                                             

50 m2 80 m2

3 vagy több gyermek                   

60 m2 90 m2

 

Mekkora a CSOK Plusz hitel kamata?

A CSOK Plusz ügyleti kamatának éves mértéke nem haladhatja meg az egyéves, vagy egy évnél hosszabb időszakra állandó kamatozású kölcsön esetén az Államadósság Kezelő Központ ÁKK Zrt. által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző 3 naptári hónapban tartott, 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 110 százalékának 1 százalékponttal növelt mértékét.

Ugyanakkor a kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a kölcsön futamidejére, de legfeljebb 25 évre kamattámogatást nyújt. (Ez meghosszabbodik az első gyermek születését vagy örökbefogadását követően igénybe vett törlesztés-szüneteltetés időtartamával.) A kamattámogatás a meghatározott ügyleti kamat 3 százalékponttal csökkentett mértéke.
Tehát a  támogatott személyek a kamattámogatás időszakában, valamint a futamidő első évében legfeljebb 3 százalékos mértékű kamatot fizetnek.

 

Milyen költségekkel jár a CSOK Plusz hitel igénylése?

A hitelintézet az igénylőktől a kölcsön igénylésével és folyósításával összefüggésben legfeljebb az igényelt kölcsönösszeg 0,75 százalékának megfelelő, de a 300.000 forintot meg nem haladó díjat kérhet . Ez az összeg nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját. Ezen kívül az igénylőknek egyéb díjat vagy költséget nem számíthat fel.

  • Ha a támogatott személy piaci kamatozású lakáscélú kölcsönt is igényel, akkor a Bank legfeljebb a CSOK Plusz hitelhez kapcsolódóan felszámított  díjjal megegyező mértékig számíthat fel díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást a kamattámogatással nem érintett kölcsön tekintetében is.
  • Ha ugyanazon célra és ingatlanra  falusi CSOK igénylés is történik, akkor ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg nyújthatja be az igénylő a CSOK Plusz kölcsön és a falusi családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmét. Ebben az esetben az igénylő a magasabb összegre vonatkozó, az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazó díjat köteles megfizetni.

 

Mely településeken elérhető a CSOK Plusz?

Röviden: az ország egész területén. Azonban vannak különbségek egyes települések között. A preferált kistelepülésekre vonatkozó, 2024-től elérhető támogatási program, a falusi CSOK szabályait már a nyáron nyilvánosságra hozták, és a jogszabályban megnevezték azt a 2631 kistelepülést is, amelyeken igénybe lehet venni a vissza nem térítendő támogatást. 

A kistelepülési listában nem szereplő nagyobb városok, települések számára dolgozták ki az új támogatási programot, a városi CSOK-ot, azaz a CSOK Pluszt, amelyet aztán mégis kiterjesztenek az ország egész területére. Így nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni. Utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a CSOK Plusz mellé akár a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

Tehát a családtámogatások igénybe vételi lehetőségei így alakulnak a különböző településeken:

 

Településtípus

Falusi CSOK 2024          

CSOK Plusz 2024      

preferált kistelepülési listában szereplő község

igen

igen

preferált kistelepülési listában szereplő kisváros

igen

igen

tanya, birtokközpont

igen

igen

preferált kistelepülési listában NEM szereplő község, város              

nem

igen

vármegyeszékhely és más nagyváros

nem

igen

főváros

nem

igen

 

Kik jogosultak a CSOK Pluszra?

 A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akiknél a feleség 41 év alatti. Két évig (2024-ben és 2025-ben) ugyanakkor lesz egy átmeneti időszak, amikor azon házaspárok is igényelni tudják a támogatást, ahol a feleség a 41. életévét már betöltötte, de igazoltan túl van várandóssága 12. hetén.

A CSOK Plusznál tehát az egyik alapfeltétel a házasság, így az egyedülállók, élettársak  kiesnek a jogosulti körből. A másik, ugyanilyen fontos alapfeltétel pedig a gyermekvállalás.

A 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében, 2024. január 1-jét követően, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett gyermeket, valamint ezen időszakban gyámhatósági határozattal engedélyezett örökbefogadás keretében örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön tekintetében. Tehát 2024. március végéig esz egy átmeneti időszak: azaz beadható a hitelkérelem úgy, hogy 2024. január 1-jét követően született, örökbefogadott gyermekek vállalt gyermeknek minősülnek.

Mindezeken túl az igénylőkre az alábbi feltételek vonatkoznak:

  • magyar állampolgárság (vagy a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakoroló személy, vagy harmadik országbeli állampolgár bevándorolt/ letelepedett jogállással, vagy hontalan, vagy nem magyar állampolgár Magyarország területén bejelentett lakóhellyel)
  • büntetlen előélet
  • köztartozásmentesség (5.000 Ft-ot meghaladóan)
  • legalább 2 éves, folyamatos TB-jogviszony (legalább az igénylő házaspár egyik tagjának), amelybe a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele, ugyanakkor nem kell igazolni a TB jogviszonyt, ha az igénylő ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában részesül vagy megváltozott munkaképességűnek minősül (kormányhivatal végleges határozata alapján)

Fontos ugyanakkor, hogy mivel a CSOK Plusz egy kamattámogatott hitel, az igénylőknek hitelképesnek kell lenniük.

A kölcsönt a házastársak kizárólag együttesen igényelhetik.  Az igénylőkön kívül más adós a kölcsönszerződésben nem szerepelhet. A kölcsönre bármelyik igénylő csak egy alkalommal jogosult, akkor is, ha a már igénybevett kölcsönt visszafizették.