SZJA szabályok ingatlan eladása után

2023.04.18.

Magyarországon jelenleg egységesen 15%; ez a díj az ingatlan megvásárlást követő 5. évig kerül kiszabásra. Az adóalap a vásárlástól számítva évente sávosan csökken. (Lenti tábla)

 Mennyi az SZJA ingatlan eladás esetén?

A szabályok szerint csak akkor kell ezt az adót megfizetni, ha nyereségesen adtuk el 5 éven belül vásárolt ingatlanunkat – ha az olcsóbban, vagy ugyanannyiért kel el, amennyiért annak idején megvettük, akkor nem kell személyi jövedelemadót fizetni utána.

Fontos tudnunk, hogy a jövedelemadót a különbözet után fizetjük, nem az ingatlan teljes eladási ára után! Egy példával élve: ha a lakásunkat 10 millió forintért vettük és most 15 millió forintért adtuk el, akkor a köztes 5 millió forint után számolják ki az SZJA mértékét (ennyi az adóalap).

 

Az adóalapból levonható:

 

• a megszerzésre fordított összeg,

• a megszerzésével kapcsolatban felmerült kiadás (például megfizetett vagyonszerzési illeték),

• az eladásra kerülő ingatlanon elvégzett értéknövelő beruházás költsége (az ingatlan, értékét, állagát megóvó ráfordításokon felül az ingatlan forgalmi értékét növelő ráfordítás, például a fűtés korszerűsítése, kerítés építése), és

• az ingatlan eladásával kapcsolatban felmerült kiadás (például a hirdetések díja, illetve a közvetítői jutalék). Tehát ha az előző példánál maradva 5MFt a profitom, de fizettem az ingatlanközvetítőnek 500eFt-ot, és fizettem 200 000 Ft vagyonszerzési illetéket, akkor ezt a két összeget levonhatom a hasznomból, és az adóalapom 4,3MFt lesz.

 

Ajándékozással vagy örökléssel szerzett ingatlan esetén:

 

Ha az ajándékozás vagy öröklés egyenes ági rokonok között történik, akkor a szerzés után nem kell illetéket fizetni. Ha viszont 5 éven belül eladjuk, akkor adót kell fizetni az ingatlan eladása után. Mivel ilyenkor általában nem történik pénzmozgás, az ajándékozási szerződésből, illetve a hagyatéki végzésből ki szokták hagyni az ingatlan értékét, vagy hasraütésre beírnak valamit és pont.

 

Ezzel nincs is semmi gond, addig, amíg úgy nem alakul az élet, hogy a lakást el kell adni. Amennyiben a szerzési érték nem állapítható meg, az ingatlan eladása után fizetendő adó alapja az eladási ár 25%-a lesz. Magyarul ha ajándékozással szereztem egy ingatlant, amit 15MFt-ért adok el, akkor az adóalap 3,750eFt lesz, a befizetendő ingatlan adó pedig 562 500Ft. Ha el akarjuk kerülni az adófizetést, jelöljünk meg magasabb szerzési értéket! Megtehetjük, hiszen egyenes ági rokonok esetén nincs illeték. Tehát ha pl az ajándékozási szerződésben 20MFt-ot jelölünk meg, majd 5 éven belül eladjuk a lakást 10-ért, akkor papíron veszteségünk van, tehát nem kell adót fizetni.

 

 

Az ingatlan eladás SZJA adóalap az ingatlan vásárlásától számítva évente csökken, mégpedig a következőképpen:

  • vásárlás évében (0. év) és az azt követő 1. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 100%;
  • a vásárlás évét követő 2. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 90%;
  • a vásárlás évét követő 3. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 60%;
  • a vásárlás évét követő 4. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 30%;
  • a vásárlás évét követő 5. évtől kezdve az ingatlan eladás SZJA alapja 0%.